Pinnsveins Hund

Trim- och pälsvård, färskfoder och uppfödning av svart Schnauzer!

Schnauzerns vardagsskötsel (även Dvärg- och Riesen)

Pälsvård

Schnauzern är en s k trimras, vilket innebär att man plockar bort det döda håret så att ny päls kan växa fram. Det nya håret är glansigt, har starkt pigment och är rakt och strävt. Det gör att Schnauzern oftast inte tappar någon päls alls och har en päls som är både vatten- och smutsavstötande. Om man inte plockar pälsen så får man med tiden en matt ullig och oftast något lockig päls, som lätt tovar sig och drar till sig smuts.

 

Sällskapshunden bör trimmas ca 3 – 4 gånger per år medan utställningshunden trimmas (plockas) minst en gång i månaden för att alltid ha ny päls på utväxt. Dessa trimningar blir förstås inte lika omfattande och görs för att få en s k ”rullande” päls. Hur fort pälsen växer och hur mycket underull hunden har skiljer sig ganska mycket från hund till hund. Med tiden lär man sig att hitta ett bra tidsintervall på trimningen för just sin hund.

Man kan antingen gå en trimkurs och lära sig sköta pälsen själv eller så lämnar man iväg hunden till någon som trimmar Schnauzer. Lista över trimmare finns på Schnauzerringens hemsida www.schnauzerringen.se under menyn Pälsvård/Trimlista.

 

Oavsett vad man väljer att göra så behöver både pälsen och hunden skötas mellan trimningarna.

 

Det är viktigt att Schnauzern redan som valp blir van vid att bli hanterad. Den behöver borstas och kammas ett par gånger i veckan och klippa klorna minst varannan vecka. Man kan passa på att känna igenom hundens ben, öron och tassar när den ligger nära och kopplar av. Då blir den van vid att du tar i den och accepterar det även när den står på trimbordet. Det har du glädje av vid t ex veterinärbesök, utställningar och vanligt umgänge med folk.

Det bästa är om man kan lära sig att hantera hunden ensam på trimbordet, så att man inte har någon som hjälper till att hålla fast hunden. Ingen hund gillar att sitta fast och tycker då att hela situationen blir obehaglig och försöker slita sig loss. Var lugn men bestämd, det är du som bestämmer och hunden ska acceptera. Om du lämnar bort hunden för trimning, så är det en person som ska kunna hantera hunden. Det finns galge att köpa till trimborden, så att hunden sitter fast. Galgen är bara till för att få hunden att stå still och inte snurra runt eller inte ramla ner från trimbordet, inte till för att hänga upp hunden i.

 

Avsett minst en kväll i veckan för pälsvård. Blir hunden för tovig, så får du kamma oftare.

Börja med att kamma huvud, nacke, kropp och svans, där den strävare pälsen växer. Använd en tät stålkam och kamma medhårs med jämna tag, se till att komma ner igenom ullen.

Använd även stålkammen (om du har en päls som inte tovat sig alltför mycket) eller en karda till att kamma igenom benhår, skägg, armhålor och magen, om pälsen tovat sig. Håll kardan som en sked och låt den glida igenom den längre mjukare pälsen. Upprepa på samma ställe tills du känner att det inte finns något motstånd/tovor kvar. Därefter tar du kammen och ser att det inte finns några tovor kvar.

 

Det är bra att kamma ur benhåren, maghår, skägg och ögonbryn med stålkammen då och då, så att gammal päls och underull lossnar så att ny päls kan bildas även där. Annars riskerar man att få fel pigmentering på dessa ställen med tiden. Jag brukar även använda en underullstrimkniv på dessa ställen då och då och också plocka bort gamla långa strån.

 

Om pälsen har filtat ihop sig ordentligt, så ta tag innanför just den delen. Håll emot med fingrarna så att du inte luggar hunden och sätt in kammen på tvären mitt i tovan och klyv den. Då brukar det gå att reda ut även dessa tovor. I värsta fall och om hunden är riktigt håröm, så får man använda en s k Tovutredare eller i värsta fall klippa bort tovan.

Öron

Dra ur päls ur innerörat och ur hörselgångarna regelbundet ca en gång i månaden. Om det blir för tätt med hår där, så finns det risk för infektioner eller eksem. Klipper man håret där, så blir det bara som en tät filtmatta med tiden och det borgar för problem. Rengör då och då med varmt vatten på en bomullstuss och torka ur insidan av örat.

 

Klor

Klipp klorna minst var 14:e dag. Har hunden mörka klor, så ser man inte var pulpan slutar, men håller man efter klorna var 14:e dag, så brukar det inte bli några problem.

 

Ha hunden stående, gärna på ett trimbord, och böj tassen bakåt, som när man skor eller kratsar en häst. Håll ett fast tag om tassen, och tryck på trampdynan med tummen vid respektive klo, så att klon ”fälls ut”. Klipp av den yttersta spetsen. Så länge man kan se en liten fördjupning på undersidan av klon riskerar man oftast inte att klippa i pulpan. Glöm inte sporren som sitter lite längre upp på insidan av frambenet.

Tänder

Borsta tänderna regelbundet eller använd tandskrapa för att hålla undan tandsten som till slut gör att hunden drabbas av infektioner och tandlossning.

 

Analsäckar

Hundarna tömmer normalt sina analsäckar själva vid avföring, men om hunden får problem med analsäckarna – ser svullen ut och verkar besvärad, så kan man prova att försöka tömma dem själv. Det är dock inget man skall göra om det inte absolut behövs. En del hundar åker kana med rumpan mot golv och mattor för att försöka tömma analsäckarna på egen hand. Det är relativt lätt att klämma ut, men tänk på att vara antingen utomhus eller i dusch/badkar när du gör det. Ta ett tag på utsidan om analöppning som kl. 20 min i 5 och kläm ganska hårt som om du skall klämma ur en tub med mjukost. Det kommer då en transparant brunaktig illaluktande vätska som en stråle ut.

 

Trimning av Schnauzer

Om du väljer att lämna bort hunden för trimning, så kan du förenkla för både hunden och den som ska trimma genom att själv kamma igenom hunden och reda ut alla tovor samma dag som den ska trimmas. 
 

Väljer du att trimma hunden själv, så bör du gå en trimkurs hos någon som kan Schnauzer, så att du får hjälp med hur du ska hålla hunden, vilka redskap du behöver samt lära dig hur en Schnauzer skall se ut enligt rasstandarden.

 

Börja med att kamma igenom hela hunden och red ut eventuella tovor.  Använd en tät stålkam.

Jag brukar börja plocka bakifrån på hunden och jobba mig framåt. Detta för att det är lättare att plocka huvud, öron och bog, som de är lite känsligare på, när de blivit lite tröttare/slöare och inte orkar protestera lika mycket. Tänk på att alltid plocka stråna medhårs och att man alltid försöker hålla tag i huden med andra handen framför där man plockar så att inte huden glider/tänjs för mycket där man plockar. Det är mest skonsamt för hunden.

 

Om hunden är väldigt yvig och tjock i pälsen kan man använda en Coat King och dra ur det värsta innan man börjar plocka. Dra då långa tag medhårs men tänk på att den även skär av en hel del strån! Var försiktig med användandet av Coat King eftersom den kan förstöra pälsen om man använder den för mycket.

 

Man kan även använda en trimkniv för de grova stråna om man känner att man blir för trött i fingrarna. Tänk på att det finns risk för att skära av stråna om man vinklar för kraftigt eller att pälsen krullar sig! Jag brukar använda den sparsamt och ta stöd med tummen när jag drar.

Ett annat tips är att använda sedelräkningtutor eller trimkondomer och sätta på tummar och pekfinger så att man får bra tag om stråna. Man kan även använda öronpuder på fingrarna för att få bättre grepp.

 

Plocka länd, rygg och sidor så mycket att det ser slätt och jämnt ut utan att det blir kalt. Plocka kort på sidorna, ända ner till maglinjen. Använd även kammen här för att göra en tydlig bena. Kamma ner maghåret och kamma sidorna bakåt, på så sätt ser du när linjen är ok. Om du plockar för lite på sidorna, så är det risk att pälsen svänger ut som en kjol under magen.

 

Plocka svansen kort runt om. Svansen effileras sedan på sidorna och undertill för att få en jämn linje.

 

På bakbenen börjar du med att kamma det hår som ska vara kvar framåt. Även här kan man med fördel använda sig av kammen för att ta fram en bra bena. Kamma resterade del av låret uppåt, ända ner från handgreppet vid bakre armbågen. Plocka sedan försiktigt bakifrån och framåt, uppåt.

Forma ett V från utsidan av öronen till manken, plocka sedan sidorna av halsen och skuldrorna kort ända ner till handgreppet runt frambenet. Plocka sedan manken och nacken. Här ska pälsen vara lite längre, ca 2 cm längre än på huvudet och ca 1 cm längre än på rygg, länd och sidor.


Kamma ögonbrynen och separera dem från övriga pälsen på huvudet, dvs gör en tydlig, jämn bena. Ta tag i ögonbrynen med vänstra handen om du plockar med höger. Plocka sedan resterande päls på huvudet kort.  Plocka ovansidan av öronen kort. Ta lite i taget, eftersom pälsen ofta sitter lite hårdare på huvud och öron. Plocka ända till nackknölen, där pälsen övergår till nacken.

 

Nu är det dags att skrapa ullen med en trimkniv för underull. Börja med huvudet, nacken, ner längs halsens sidor, ryggen, sidorna och sist baklåren, ända ner till handgreppet.

McLellans trimknivar rekommenderar jag. De håller bra kvalitet och de kommer i tvåpack en för fin underull (röd) och en för grövre (gul).

 

På svarta hundar så kan du skrapa ull på hela benen för att behålla svärtan i pälsen. Tänk på att inte vinkla för mycket på trimkniven för då kan den skära av stråna och dra långa kraftiga drag!

Det finns även ett utmärkt verktyg som heter "Furminator" som man kan använda för att få ur underull, som är lätt att använda och riktigt bra.

 

Det är ganska tungt att få ur underullen och den sitter oftast hårt. Tänk bara på att hunden skall ha underull kvar för pälsen skall ju bestå av både täckhår och underull. Om man har ullig päls kvar på huvudet, öronen, bringan eller där pälsen är kort och inte trimkniven får fäste kan man använda en ryktsten för att få bort den fina yviga ullen.

Badning & föning

Börja med att blöta ner hela hunden. Tryck duschmunstycket tätt mot hundens päls över hela kroppen när du blötlägger så tränger vattnet igenom pälsen lättare och blöter inte bara på ytan. Schamponera benhåret och skägget och låt det verka medan du schamponerar resten av hunden. Om din Schnauzer har rödbruna missfärgningar i skägg/benhår kan man använda galltvål som tar bort missfärgningar. Galltvål finns oftast att köpa i textilaffärer. Tänk på att helst använda Schampo för strävhårsraser (terrier) och absolut inte använda Balsam! Detta är speciellt viktigt inför en utställning, så att inte pälsen förlorar sin strävhet. Skölj noga på samma sätt som innan med duschmunstycket tryckt mot hundens päls, kvarvarande schamporester kan orsaka klåda. Benhåret kan behöva schamponeras en gång till om de är väldigt smutsiga. Det är viktigt att allt grus är borta för att få ett så bra resultat som möjligt när man ska klippa samt för att spara på trimredskapen.

 

Krama ur överflödigt vatten ur benhår, skägg och övrig lång päls. Linda därefter in hunden i en handduk. Frottera hunden så torr som möjligt på trimbordet.

 

Kamma igenom hunden och red ut återstående tovor. Kamma pälsen på kroppen medhårs. Skägg och ögonbryn kammas framåt och benhåren borstas uppåt med kardan.

 

Börja föna huvudet, nacke, rygg och sidor. Rikta fönen framifrån och föna pälsen bakåt, även om du ruggar lätt med handen för att komma åt att torka ända in till huden. Var försiktig så du inte bränner hunden, fönen blir fort varm och det är bra om du har en kalluftknapp som du kan blåsa med emellanåt. Fortsätt med maglinjen, föna uppifrån och ner. Föna benhåren uppåt tills de är halvtorra, borsta upp dem igen med kardan och föna torrt. Sist fönar man skägg och ögonbryn. Ställ dig på sidan bakom hunden och blås bakifrån fram genom skägget. Blås aldrig rakt mot nosen. 

Finputs
Nu är hunden trimmad, ren och torr och det är dags för finputsen. Den tar längst tid att lära sig. Varje hund trimmas utifrån sina förutsättningar efter rasstandarden. Här beror det på om du ska ställa ut din hund eller om den ska hänga med i skog och mark. Det går lite mode i trimning, det märker man snabbt om man besöker lite utställningar. Men utgå från rasstandarden och trimma så att din hunds päls passar dina ändamål.

Maskinklippning (mothårs)

Bakställ (använd 2/3 mm skär)
Ta ett ordentligt tag om svansen, så att hunden står upp ordentligt. Efter en liten stund brukar de slappna av och då släpper du också efter lite, men det är viktigt att hunden fortsätter stå.
Börja ca 3 cm upp på svansens undersida och klipp mothårs ner mot svansroten. Klipp i en "trekant" utifrån svansrot och mot sittbenen. Klipp kort runt vulva/pung.
Lårets insida maskinklipps kort, från mitten av låret och uppåt. Under magen, 2 bröstvårtor bakifrån maskinklipps kort eller fram till naveln.


Front (använd 2/3 mm skär)
Stå framför hunden och håll ett tag om huvudet. Sätt maskinens skär vinklat så att det blir som en spets mitt fram precis ovanför bröstknappen och klipp framsidan av halsen upp till haklappen, där skägget börjar. Gör sedan likadant på sidorna om mitten. Riktlinje här är bogspetsen, som man aldrig går utanför och en rak linje upp till örats ytterkant. Det skall bli som ett V där spetsen på V:et är bröstknappen och ändarna är baksidan på öronen.
Byt till 2 mm skär. Vik örat bakåt. Lägg skäret mot kinden, precis framför örat och klipp fram till bredaste punkten på tinningen.


Öron (använd 2/3 mm skär)
Klipp endast undersidan av örat. Ovansidan av örat bör plockas om man vill behålla  pigmenteringen och inte få en matt dassig färg. Detta är speciellt viktigt om man har svart Schnauzer! På bakre kanten av örat sitter en liten ”flärp” som är lätt att fastna i, så var försiktig där. Kanterna på öronen klipps jämna med sax precis intill själva örat runt om. 

Effilering (urtunning)

Nu är det dags att tunna ur (effilera) alla övergångar, mellan den korta maskinklippta pälsen och den lite längre plockade pälsen. Innan man effilerar kan det vara bra att tunna ur lite av kanten genom att plocka/dra bort lite strån, så att det kommer ny sträv päls senare. Överallt där man maskinklipper och använder saxen, blir pälsen lite mjukare, ullen tar lättare över och en del, särskilt svarta hundar tappar gärna svärtan på dessa ställen.

Vänd alltid den taggiga delen på effileringssaxen mot hunden och det släta bladet utåt.

Baktill effilerar man kanten mellan lårets utsida som är plockat och lårets insida som är maskinklippt, så att övergången/kanten blir mjuk och ej iögonfallande.

Halsen effilerar man på samma sätt, dvs mellan den längre pälsen på halsens översida och den maskinklippta undersidan. Effilera bara den yttersta kanten, så att du inte klipper högre upp på halsen.

Huvudet ska vara tegelstens format, ej som ett timglas. Det innebär att man utifrån bredaste punkten på huvudet, där man slutade maskinklippningen effilerar fram till ögonvrån, där skägget tar över och förlänger huvudet. Huvudets/kindernas sidor effilerar man så att övergången mellan det plockade huvudet och de maskinklippta kinderna blir en rak mjuk kant. Håll saxen rakt upp/ner och klipp med långa klipp.

Om man vill ha en tunnare lugg kan man effilera en mittbena från ögonbrynsbågen och ner mellan ögonen, så att det blir en liten mittbena i luggen. Effilera även som en liten trekant som ett V med spetsen från nosryggen upp mot ögonen, så att inget hår täcker ögonen/sikten.

Under hakan effilerar man kort fram till morrhåren som växer mitt under hakan och gör så att övergången till skägget ser mjuk ut.

Sax

Tassarna
Lyft på tassarna och böj dem bakåt som när en häst skos. Klipp bort allt hår som vuxit över trampdynorna. OBS! Använd inte samma sax som till huvud, mage och ben till tassarna, eftersom det kan finnas jord och sand kvar på tassarna som gör saxen slö. Använd gärna en tassax som är avrundad så att man inte kan skada hunden mellan trampdynorna.

 

Jag väljer att spara pälsen mellan trampdynorna som skydd. Skulle det bli någon tova, så får man klippa bort den. Klipp sedan allt långt hår som spretar ut runt tassen, som du ser underifrån när du håller upp tassen. Se upp så du inte har benhåret med. Låt sedan hunden ställa tassen ned och klipp en jämn rundning från tass till ben.

 

Maglinje
Maglinjen ska vara rak men sluttande, bakifrån midjan snett neråt fram under buken. Från manken till buken bakom frambenen ska måttet vara samma som från bordet till buken. Använd en lång rak sax för bästa resultat.

 

Framben
När man klipper frambenen ska man tänka runt. Benen ska vara runda och raka. Borsta upp allt benhår med hjälp av kardan och kamma det sedan framåt för att klippa en rak linje från bogspetsen ner till tassen. Kamma sedan allt benhår bakåt och klipp rakt ner även där. Kamma sedan benhåret rakt ut och klipp rakt ner. Benen skall alltså klippas från fyra sidor – framsidan, baksidan, insidan och utsidan i en lodrät linje med utgång från kroppen.

 

Bakben
Borsta upp allt hår på bakbenen med hjälp av kardan. Kamma sedan fram pälsen på låret. Klipp en lätt rundad linje från ljumsken ner mot knäet, därifrån ner till tassen ska pälsen klippas rakt ner. Borsta all päls bak på benet och klipp sedan rakt ner. Borsta upp pälsen på insidan av benet och klipp en rak linje ner mot tassen.

Från sidan sett så ska framben och bakben vara lika tjocka. Framifrån ska frambenen vara parallella och raka. Bakifrån ska bakbenen vara parallella och raka. Om du tittar på din hund uppifrån, så ska sidorna upplevas som släta, dvs. ingen päls ska fladdra ut.

 

Ögonbryn
Börja med att kamma ögonbrynen framåt. Klipp sedan rakt fram från ögats yttre kant snett fram mot nosen. Gör likadant på andra sidan. Hur långa ögonbryn man vill ha är en smaksak. Vissa har en kort trekantig lugg, medan andra har en längre flygig lugg. Ett kort huvud förlängs genom en längre lugg och tvärtom.

Skägg

Skägget skall klippas kort mot halsen och ha en ca 45 gradig vinkel neråt mot nosen, så att det ger intryck av att hunden har en stor kraftfull nos. Klipp vinkeln från båda sidor.


Redskap för vardagsskötsel

ü      Tät stålkam

ü      Karda

ü      Klotång

ü      Tandskrapa

ü      Peang

Redskap för trimning

ü      Tät stålkam

ü      Karda

ü      Coat King

ü      Trimkniv för strävt hår (gles)

ü      Trimkniv för underull (fin)

ü      Ryktsten

ü      Fin längre rak sax

ü      Slö tassax

ü      Hårfön med kallknapp

ü      Effileringssax

ü      Trimbord / litet stadigt bord med badkarsmatta (halkmatta i gummi)

ü      Trimmaskin med utbytbara skär (Oster / Moser)

ü      Skär till trimmaskin på 2/3 mm (10F/7F).

 

 

Bra hemsidor jag gärna rekommenderar för inköp av diverse trimningsredskap och/eller andra hundartiklar är:

 

www.parma.se

www.haromi.se

www.teba.se

 

 

 

 

Hoppas att dessa skötselråd och trimningstips kan komma till glädje och inspiration av er framtida skötsel av er Schnauzer.  Lycka till!

 

© Maria Ringbom

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.