Pinnsveins Hund

Trim- och pälsvård, färskfoder och uppfödning av svart Schnauzer!

Schnauzerns historia

Historik                                                                                        

Schnauzern har en lång historia. De finns gestaltade redan från 1400-talet, bl a finns en staty från 1400-talet i Mecklenburg i Tyskland som gestaltar en jägare med en Schnauzer. Även Rembrandt och Albert Durermen har gestaltat Schnauzer i olika målningar.

Man tror att rasen härstammar från Sydtyskland, Bayern.

Förr kallades rasen Strävhårig Pinscher och Schnauzern registrerades som ras först 1850 i Tyskland. Schnauzern kom till Sverige 1913 (P&S) men den svarta Schnauzer kom till Sverige först 1950.

Namnet kommer från det raggigt behårade nospartiet, (Schnauze betyder nos på tyska och syftar på det skäggiga nospartiet).

Schnauzern kom antagligen till genom en blandning av Bolognehund (Bolognese) och Tysk Spets som sedan blandades ut med Pinscher och tysk svart Pudel.

Mellanschnauzern är ursprunget till både Riesenschnauzer och Dvärgschnauzer.

Riesenschnauzer har förmodligen kommit till genom att blanda in Grand Danois och Bouvier des Flandres.

Dvärgschnauzern har kommit till genom urval av småväxta Mellanschnauzrar.

 

Användningsområden

Schnauzern ansågs vara av oädel sort tillhörande den lägre medelklassen. De användes av bönder för att vakta gården och hålla stallen fria från skadedjur. Schnauzern användes även av handlare för att skydda varuvagnar till häst och vagn från överfall och rån på 1500-1700 talet. De ansågs vara tuffa och pålitliga och de tog inte för stor plats i vagnarna men var ändå tillräckligt skrämmande för att hålla rånare borta.

Idag används Schnauzern bland annat som vakthund, skyddshund, räddningshund, militär- och polishund samt som sällskapshund.

 

Rasegenskaper

Schnauzern är framavlad för självständigt arbete nästan helt oberoende av människan.

Schnauzern är en mångsidig, robust och härdig hund med ett energiskt temperament och gåpåanda. De är stabila i psyket, orädda, impulsiva, stolta och dominanta. De är viljestarka med bra bruksegenskaper och effektiva som vakthundar. 

Schnauzern är mycket barnkär och familjelojal och avvaktande mot främlingar. Schnauzern är inte förarvek, dvs det går inte att fostra en Schnauzer på samma sätt som t ex en vallhund som är avlad för samarbete med människan. Det är inte tillräcklig belöning att få vara med sin förare för en Schnauzer som för en vallhund.

Schnauzern är den enda hundrasen som fångar sina byten med tassarna (som katter) och det finns mycket jakt i rasen.

Schnauzern är aktiv och kräver mycket utrymme och motion. Pälsen kräver regelbunden borstning och trimning/strippning ca 4 ggr/år. De fäller inget och pälsen är vatten- och smutsavstötande om man sköter pälsen på rätt sätt. En bra hund för många allergiker.

 

Dvärgschnauzer: 30-35 cm i mankhöjd, färg; P&S, S&S, Svart, Vit, 5-7 kg

Schnauzer: 45-50 cm i mankhöjd, färg; P&S och Svart, 14-20 kg

Riesenschnauzer: 60-70 cm i mankhöjd, färg; P&S och Svart, 30-40 kg

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.